FSGroup, s.r.o. | 14.3.1879 prišiel na svet Albert Einstein
16179
post-template-default,single,single-post,postid-16179,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

14.3.1879 prišiel na svet Albert Einstein

14.3.1879 prišiel na svet Albert Einstein

 „Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale to, čo dokážeš v živote.“ – Albert Einstein – osobnosť 20. storočia. Predložil teóriu relativity a významne prispel k rozvoju kvantovej mechaniky, štatistickej mechaniky a kozmológie. Svojimi teóriami zasiahol celý svet. Predstavuje synonymum vysokej inteligencie a génia. Jeho sláva prekonala všetkých vedcov v histórii.

Albert Einstein

Tento teoretický fyzik (14.3.1879-18.4.1955) sa narodil v Nemeckom Ulme. V roku 1896 začal študovať na Federálnej technickej vysokej škole v Zürichu. Po jej skončení mal problémy s nájdením učiteľského miesta. Jeho žiadosti na miesto asistenta na univerzitách boli neúspešné. Preto pracoval ako domáci učiteľ. Na odporučenie sa Einsteinovi nakoniec podarilo získať stále miesto – ako expert 3. triedy na patentovom úrade v Berne. Fyzikou sa zaoberal popri zamestnaní.

Vo svojich prvých prácach vytvoril základy modernej štatistickej fyziky. Roku 1905 dostal na Zürišskej Univerzite doktorát z fyziky za dizertáciu na tému Nové určenie molekulárnych dimenzií. Vydal štyri zo svojich najdôležitejších prác, čím formuloval kvantovú teóriu svetla, vysvetlil fotoelektrický efekt, Brownov pohyb a mnoho ďalších fyzikálnych zákonov.

Einstein predovšetkým významne prispel ku vzniku kvantovej teórie (zaviedol predstavu kvánt svetla (fotónov), neskôr kvantové predstavy rozšíril na ďalšie fyzikálne procesy) a uverejnil aj svoju prevratnú Špeciálnu teóriu relativity, z ktorej vyplýva vzťah medzi hmotnosťou a energiou (E = m c²).

Všeobecná teória relativity

Uverejnil ju v roku 1916. Stala sa jednotnou teóriou priestoru, času a gravitácie. V roku 1919 bol počas zatmenia Slnka pozorovaním potvrdený Einsteinom predpovedaný odklon svetla v gravitačnom poli Slnka, čo z Einsteina urobilo celebritu.

Nechýba mu samozrejme ani udelená Nobelova cena za fyziku, ktorú dostal v roku 1921 za prínos pre rozvoj teoretickej fyziky, ako aj za jeho fyzikálne objavy. Prednášal po celom svete a stal sa členom mnohých Akadémií vied. Bola po ňom pomenovaná fotochemická jednotka einstein, chemický prvok einsteinium a planétka 2001 Einstein.

Na protest proti nacizmu a rasovému prenasledovaniu v Nemecku sa vzdal oboch svojich miest v Berlíne, vystúpil z Pruskej akadémie vied a v roku 1933 emigroval do USA – Princetonu, kde žil až do smrti. Do Nemecka sa nemienil už nikdy viac vrátiť.

5 vecí, ktoré sme (pravdepodobne) o ňom nevedeli

  1. Prešmyčka v mene

Genialitu mal vo svojom mene. „Albert Einstein“ totiž po prešmyčke znamená „Ten elite brains“ (Desať elitných mozgov). Einsteinova genialita nepoznala žiadne hranice. Vďaka tomu je dnes po ňom pomenovaný chemický prvok a planétka.

  1. Nenosil ponožky

Jeho výzor bol naozaj jedinečný. Mal zaujímavé obočie a strapaté vlasy. V tom spočívalo jeho kúzlo. Mal veľa zvláštny zvykov. Jedným z nich bolo aj to, že nikdy nenosil ponožky. Pokladal to za bolestivé, lebo sa mu tam často spravila diera.

  1. Zlý študent

Mladého Einsteina škola veľmi nebavila. Ako 15 ročného ho dokonca vyhodili zo školy, lebo sa jej nevenoval. Neznamenalo to, že by učivo nezvládal, skôr mu nevyhovoval školský systém a poriadok. Neskôr zbabral prijímačky na polytechnickú školu, lebo namiesto učenia radšej cestoval. Na školu sa dostal až o rok neskôr.

  1. Einsteinov syndróm

Známy fyzik spočiatku hovoril veľmi pomaly. Vraj začal hovoriť až ako trojročný. Istý Dr. Thomas Sowell zaviedol termín „Einsteinov syndróm,“ ktorý sa vzťahuje na múdrych ľudí so spomalenou rečou.

  1. Chceli ho za prezidenta

Po tom, čo v roku 1952 zomrel prvý prezident Izraela, Chaim Weizmann, dostal Einstein zaujímavú ponuku. V čom spočívala? Mal sa stať druhým izraelským prezidentom. Albert Einstein bol totiž žid. Túto ponuku odmietol kvôli tomu, že podľa neho nemal dostatok prirodzených schopností a skúseností, ako správne jednať s ľuďmi.

Historický kalendár pre nás pripravujú „slobodní ľudia“ zo spoločnosti www.fsgroup.sk 

Zdroje: osobnosti.skspravy.pravda.sk, interez.sk, webmagazin.teraz.sk